Skip to content Skip to footer

 Viața e vis 

de Calderón De La Barca

Traducerea: Sorin Mărculescu

Scenariu: Mihai Măniuţiu

Data premierei: 20.09.2012 (Sala 2)

Durata Spectacolului: 2h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scrisă în anul 1635, Viața e vis este una dintre marile povești ale lumii, o metaforă despre perpetua iluzie care este viața.

Regele Basilio visează. Iar visul-prevestire îi arată că fiul său, Segismundo, va fi un monstru, un paricid, un uzurpator. Moartea reginei la nașterea copilului îi întărește convingerea și, ca să preîntâmpine dezastrul, îl izolează de lume. Băiatul crește singur, ca un animal turbat, plin de ură și resentimente.

Păzit și, în același timp, educat de Clotaldo, singura figură umană pe care o cunoaște, lipsit de orice repere sociale și emoționale, Segismundo devine, într-adevăr, monstrul pe care îl visase tatăl său cu mulți ani în urmă. Dar regele Basilio începe să se îndoiască, să-și pună întrebări. Savant nebun, face un experiment: îl aduce pe fiul său la palat, sub efectul unui narcotic, iar când se trezește pretinde că totul a fost un vis, că nimic din ce-a trăit până acum n-a fost adevărat.

Dezlănțuit, Segismundo face doar ceea ce știe: urăște, ucide. Regele îl trimite din nou în viața lui de dinainte, unde Clotaldo îl convinge, încă o dată, că totul a fost un vis. Dar poporul a aflat de existența lui și își vrea prințul, se răscoală, înfrânge armata lui Basilio și-l urcă pe tron. Înțelelpțit de visele vieții lui, Segismundo pune în balanță destinul și liberul arbitru, și, câtă vreme totul este o iluzie, decide că vrea ca în acest vis să fie un rege bun, un om generos.

Pedro Calderón de la Barca y Barreda González de Henao Ruiz de Blasco y Riaño, mai cunoscut ca Pedro Calderón de la Barca (1600 – 1681) este unul dintre marii scriitori ai „secolului de aur” spaniol. Soldat, teolog, om de curte, Calderón de la Barca marchează prin opera lui perioada de maximă înflorire a artei baroce în teatru. Prin piesele lui, și mai cu seamă în Viața e vis, scriitorul încearcă să concilieze destinul și liberul arbitru, și, într-o perioadă istorică frământată din punct de vedere politic și religios, afirmă cu tărie că orice suflet, oricât de tulburat în fața destinului, poate fi mântuit.

Distribuția: Marian Râlea, Ion Rizea, Claudia IeremiaAlina IleaValentin Ivanciuc, Marius Lupoianu, Nicolae Pârvulescu, Raul Lazarescu, Ionuț Iova, Flavius Retea, Ștefan Roman, Corina Dohanici, Andrea Tokai, Ana-Maria Pandele AndoneAlina Chelba, Victoria Rusu, Cristina König, Adriana Sâncrăian, Anca Rădulea, Mădălina Toderaș, Ana-Maria Cizler

 

Scenografia: Adrian Damian

Light design: Lucian Moga

Video: Lucian Matei

Regia artistică: Mihai Măniuțiu

 

MASS MEDIA

 

TEATRU Visul ca viaţă, la Timişoara

Viata e vis, la Teatrul National Timisoara

Viata e vis – Teatrul National Timisoara

Teatru: Viata e vis – Teatrul National Timisoara

Viața e un vis… uneori frumos (OANA BARBU)