Skip to content Skip to footer

SPECTACOLE ONLINE


Teatrul Național din Timișoara vă invită la teatru… de acasă.
Toate înregistrările spectacolelor difuzate pe canalul YouTube al Teatrului Național sunt disponibile până la 1 mai 2020.
Pe curând, prieteni dragi, la voi acasă!
 


Întâlnirile la voi acasă au ajuns la final. Spectacolul care încheie acest proiect duminică, 26 aprilie, de la ora 20, pe canalul YouTube al Teatrului Național din Timișoara, este cel care a inaugurat acum mai bine de 10 ani, Sala 2 a Naționalului timișorean: REVIZORUL de Gogol, una dintre cele mai iubite comedii din toate timpurile, și, nu mai puțin, o lecție prin râs despre natura umană.

 


El, un scriitor blazat, cu o istorie de iubiri mai mult sau mai puţin patetice, mai mult sau mai puţin puse sub semnul alienării, captiv de bunăvoie într-o căsnicie în care relaţia de bază este ura civilizată. Ea, tânără, inteligentă, sclipitoare, dar, în egală măsură, nesigură, prinsă într-o relaţie inconfortabilă, victimă a propriilor alegeri. AEROPORT surprinde un instantaneu oricând posibil. Doi străini – un bărbat şi o femeie – într-un moment de tranzit, la propriu, intră, aproape întâmplător, unul în viaţa celuilalt.

 


Începem ultima săptămână a întâlnirilor la voi acasă. Pentru că zâmbetul și emoția sunt cele mai bune remedii pentru minte, trup și suflet, vă așteptăm să faceți cunoștință cu CELE TREI GRAȚII. La fel ca cei mai mulți dintre noi, „grațiile” dramaturgului Valentin Krasnogorov caută – cum altfel? – fericirea, într-o comedie plină de sensibilitate despre micile probleme care apar atunci când sufletul aleargă mult mai iute decât trupul.


 
Copiii au din nou o întâlnire online, de această dată cu Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici, într-o adaptare a basmului Fraţilor Grimm. Veveriţa şi Ursuleţul vor spune cea mai frumoasă poveste despre prietenie, povestea unei fete frumoase care şi-a găsit norocul acolo unde nu s-ar fi așteptat niciodată.

 


În cadrul „Întâlnirilor la voi acasă”, Teatrul Naţional vă propune un spectacol despre credinţă, despre spirit şi despre încredere într-un loc al credinţei, al spiritului şi al încrederii. IOV, în excepţionala transpunere în versuri a poetului Şerban Foarţă, recreează povestea biblică a prea-iubitorului de Dumnezeu, greu încercat pentru devotamentul lui. Spectacolul a fost realizat în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică de Timişoara.


 
La întâlnirea online de miercuri, 15 aprilie, de la ora 20, de pe canalul YouTube al Teatrului Național, îi așteptăm pe toți copiii, indiferent de vârstă, să se joace cu Pinocchio. Pinocchio – păpușa cioplită cu drag de Gepetto dintr-o bucată de lemn – e cam mincinos și zvăpăiat, trece dintr-o aventură într-alta, dar, pentru că în sinea lui e un băiețel adevărat, își descoperă sufletul și învață valoarea prieteniei și a iubirii.


 
Săptămâna „Întâlnirilor la voi acasă” continuă duminică, 12 aprilie, de la ora 20, pe canalul YouTube al Teatrului Național din Timișoara, cea de-a treia săptămână de întâlniri online, cu un spectacol dedicat copiilor de toate vârstele: SAREA ÎN BUCATE după Petre Ispirescu. Un spectacol reconfortant, plin de culoare, o aventură minunată, în care oricine intră află câte ceva despre prietenie, despre iubire, și despre gustul adevărului.


 
Săptămâna „Întâlnirilor la voi acasă” continuă pe canalul YouTube al Teatrului Național din Timișoara cu Hamlet de Shakespeare, unul dintre marile texte ale teatrului universal, în spectacolul creat de regizoarea Ada Lupu Hausvater pe traducerea „remix” semnată de Peca Stefan. Spectatorii vor descoperi în interiorul poveștii binecunoscute destinul unui om neintoxicat de compromisuri și de falsitate. Acestui Hamlet care trăiește într-o lume șocant de asemănătoare cu a noastră, îi răspunde live Bean MC / Alexe Marius Andrei, liderul trupei Subcarpați.


 
Pentru următoarea „întâlnire la voi acasă” pe canalul YouTube al Teatrului Național, am pregătit un spectacol despre sinceritatea și despre bucuria întâlnirii fără bariere dintre actori și spectatori. VORBEȘTE CU MINE! este confesiunea a cinci actori eliberați de constrângerile personajului, cinci actori care, cu umor, curaj și delicatețe, vorbesc despre viață, despre teatru și despre irepetabila întâlnire din fiecare seară cu publicul.
 

 


Vă invităm să vă amintiți ce scria George Orwell: „În vremuri ale minciunii universale, a spune adevărul este un act revoluționar”.
Astfel, un nou episod al „Întâlnirilor la voi acasă” propune un spectacol care definește teatrul ca loc al adevărului, ca loc al regăsirii și al evoluției. Pornind de la celebra piesă a lui Eschil, PROMETEU ÎNLĂNȚUIT, celebrul regizor Kokan Mladenović construiește un spectacol puternic, intens, un spectacol al zilei de azi, pentru omul de azi. Un rol de forță pentru actorul Ion Rizea, în rolul titular. Lui i se alătură actorii Victor Manovici, Cătălin Ursu, Claudia Ieremia, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Daniela Bostan, Luminiţa Tulgara, Iuliana Crăescu, Paula Maria Frunzetti, Ana-Maria Pandele, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru şi Laurenţiu Pleşa.
 
Racordând formulele teatrului antic la istoria prezentului, Prometeu înlănțuit construiește un arc peste timp, evocându-i pe toți acei oameni în trup, dar titani în spirit care, în numele adevărului și al libertății, au înfruntat, înfruntă și vor înfrunta zeii istoriei trecute, prezente și viitoare – orice nume ar purta aceștia.
 


 
Lansăm iubitorilor de teatru o nouă provocare în cadrul „Întâlnirilor la voi acasă”, pe canalul YouTube al Teatrului Național din Timișoara. SCENE DINTR-O CĂSNICIE: un cineast suedez celebru în rol de dramaturg – Ingmar Bergman, și un excepțional regizor de film român în ipostaza de regizor de teatru – Radu Jude. Scene dintr-o căsnicie este o radiografie pe cât de lucidă, pe atât de emoționantă a mecanismelor vieții de cuplu și, în egală măsură,o cronică a încăpățânării de spera. Cu Ion Rizea, Claudia Ieremia și Alina Ilea.
 
Johan și Marianne ar putea figura pe coperta oricărei reviste de life style: sunt căsătoriți de zece ani, au doi copii reușiți, cariere înfloritoare, un cerc de prieteni care îi găsesc interesanți, spirituali și de încredere. Dar cuplul perfect e în deplină destrămare, corodat de frică, nesiguranță, neînțelegere și confuzie. O căsnicie distrusă, da, dar nu o dragoste distrusă. Celebrul cineast Ingmar Bergman cercetează în SCENE DINTR-O CĂSNICIE mecanismele vieții de cuplu, suprapunerile și idiosincraziile create de „familie” și „iubire” – acești doi termeni cărora societatea se încăpățânează să le impună sinonimia. SCENE DINTR-O CĂSNICIE este o radiografie lucidă, descifrată pas cu pas de însuși agonizantul cuplu. Și ce remediu poate fi mai bun decât adevărul?
 
Spectacol recomandat peste 16 ani.
 


 

În deplin acord cu delicatețea, grația și efemerul pe care le întruchipează primăvara, vă invităm pe canalul YouTube al Teatrului Național din Timișoara la NOPȚI ALBE, o fermecătoare adaptare după nuvela lui Dostoievski, o delicată confesiune despre iubire, fină ca un zâmbet. Regizorul italian Stefano de Luca îi aduce în povestea nopților albe pe actorii Mădălina Ghițescu-Petre, Călin Stanciu jr., Matei Chioariu, Andrea Tokai și Mirela Puia.
 


 

Vă dăm o nouă „Întâlnire la voi acasă” cu un „spectacol magic” marca Florin Piersic jr., după cum declara Dave Williams, autorul piesei după premiera de la care se împlinesc curând trei ani. Într-adevăr, forță și șarm, mască și sinceritate, duioșie și brutalitate – sunt doar câteva dintre ingredientele care fac din spectacolul Frați un spectacol de neratat.
 
Frați este o savuroasă comedie cu accente „noir” despre aventurile complicate și relațiile și mai complicate ale fraților Conley. Lui Florin Piersic jr. i se alătură actorii Matei Chioariu, Călin Stanciu jr. și Marko Adžić. Regia artistică îi aparține lui Florin Piersic jr; scenografia Tudor Prodan, sound design Sebastian Hamburger.
 


 
Așteptăm cu nerăbdare emoția reîntâlnirii unice, de fiecare dată, din sala de spectacol. Până atunci, vă așteptăm la o nouă „întâlnire la voi acasă” cu un hipnotic spectacol de teatru-dans, creat la Teatrul Național de un extraordinar coregraf al Europei – Pál Frenak. Este vorba despre Prin vis, un spectacol la intersecţia dansului cu teatrul şi filmul, un fascinant și emoționant road-movie „pe dos”, în care poveștile se articulează în jurul unui vechi Cadillac.
 


 
Începem seria ”Întâlniri la voi acasă” cu unul dintre cele mai atrăgătoare titluri din repertoriul Teatrului Național, SUNT O BABĂ COMUNISTĂ, pe un scenariu de Călin Ciobotari după romanul lui Dan Lungu. Dincolo de hohotul de râs, de muzică și de lumină, această comedie plină de energie pune în discuție dilema de viață a unei generații întregi și oferă un moment de reală comunicare pe o temă a trecutului care pare să modeleze încă prezentul. Alături de cei doi protagoniști interpretați de Claudia Ieremia și Ion Rizea, din distribuție fac parte Matei Chioariu, Roberta Popa, Doru Iosif, Călin Stanciu jr., Alecu Reus, Cristian Szekeres, Ana Maria Cojocaru, Iuliana Crăescu, Romeo Ioan, Ionuț Iova, Raul Lăzărescu, Răzvan Ciocoi și Marin Lupanciuc. Regia artistică este semnată de Antonella Cornici, scenografia de Inocențiu Ieremia, coregrafia de Victoria Bucun; conceptul video de Andrei Cozlac, iar cel sonor de Sebastian Hamburger.
 
Vă oferim înregistrarea premierei spectacolului din 3 noiembrie 2019, evenimentul care a deschis FEST-FDR2019. La finalul spectacolului, puteți urmări și discuția dintre creatorii spectacolului, inclusiv autorul, și publicul din seara respectivă.