Skip to content Skip to footer

de Thomas Bernhard / traducerea Ciprian Marinescu

 
data premierei: 10.03.2012
locația: Studio UȚU Strugari
durata spectacolului: 2h

 

Distribuția

DORU IOSIF
ANA MARIA COJOCARU
ANA-MARIA PANDELE / SABINA BIJAN
EVA-MARIA DANCIU

 

Scenografia ALOIS GALLÉ
Coregrafia CARMEN COJOCARU
Muzica GEORG LUKSCH
Video LUCIAN MATEI
Light design LUCIAN MOGA
Regia artistică CHRISTIAN PAPKE

 

Povestea

„Înainte de pensionare” este povestea unui fost torționar, azi judecător respectat, și a surorilor lui. Realistă și metaforică, poetică și dură, istoria fraților Höller, uniți prin secrete, prin ură, și prin negocieri maladive ale raporturilor de forță, reprezintă o ilustrare perfectă a totalitarismului concentrat în interiorul familiei. Nostalgic după trecut, Rudolf Höller sărbătorește în fiecare an, în secret, ziua de naștere a mentorului său din perioada regimului totalitar. Este asistat ca de fiecare dată, de surorile lui, una adorându-l până la incest, cealaltă urându-l cu o patimă egală, captivi într-o relație sufocantă. Judecătorul Höller și sora lui luptă pentru a explica, pentru a justifica, pentru a înfrumuseța imaginea odioasă pe care tăcerea acuzatoare a mezinei, singura sa formă de rezistență, le-o pune în față.

 

Autorul

Considerat cea mai importantă voce în teatrul de limbă germană postbelică, și, totodată, una dintre cele mai incomode, Thomas Bernhard (1931 – 1989) este un dramaturg, romancier și poet austriac a cărui operă se caracterizează prin îmbinarea unui sarcasm lipsit de menajamente cu o sensibilitate specială și un umor aspru. Critica a afirmat că Bernhard a întins mereu „o oglindă societăţii în care trăia, ştiind prea bine că şi el face parte din ea”. Cu un stil inconfundabil, autorul unor texte celebre și în România, cum ar fi „Creatorul de teatru” sau „Puterea obișnuinței”, „Tăietorul de lemne” sau „Immanuel Kant” propune un teatru al introspecției incomode, un teatru în care personajul principal este, de fiecare dată, Conștiința.

 

Regizorul

Născut în 1974 în Elveția, Christian Papke a locuit în Brazilia, Germania și Austria. Urmează studii de teatru, film, media, germanistică, filosofie și management în universități din Rio de Janeiro, Hamburg, Viena și Paris. Se stabilește în Austria, unde montează în teatre importante din Viena, dar și în alte teatre din Austria (Judenburg, Klagenfurt, Graz), Italia, Serbia, Bosnia, Albania etc. Din 2004 conduce, ca reprezentant al PEN-Club Austria, proiectul TalkingAboutBorders – concurs de dramaturgie destinat realităților Europei de Est, lansat la inițiativa sa. În 2006 a devenit cel mai tânăr membru al PEN-Club Austria, iar între 2007 și 2011 face parte din conducerea acestei organizații.

 
ediția electronică a caietul program: