Skip to content Skip to footer

COPENHAGA – de Michael Frayn | regia Ada Lupu

data premierei:  28 februarie 2012, Sala 2 

 

Distribuția: RAMONA DUMITREAN, ION RIZEA, IONUȚ CARAS

Decor ZSOLT FEHERVÁRI

Costume ALINA LĂȚAN

Video LUCIAN MATEI

Muzica SEBASTIAN HAMBURGER

Light design LUCIAN MOGA

 

 

POVESTEA

Suspendate în afara spațiului și timpului cercetate o viață întreagă, spiritele lui Niels Bohr și Werner Heisenberg, savanții care prin studiile lor în domeniul fizicii nucleare din timpul celui de-al doilea război mondial au ținut pentru o clipă viitorul lumii în palmă, încearcă să răspundă la întrebarea pusă de Margrethe, soția lui Bohr (întrebare pe care istoria o mai pune și astăzi): De ce a venit Heisenberg în 1941 la Copenhaga? Într-adevăr, fizicianul german i-a făcut lui Bohr o vizită misterioasă în Copenhaga ocupată de naziști – subiectul fierbinte fiind construirea bombei atomice. Vrea să-l avertizeze sau să-l coopteze? Caută informații sau iertarea? Care e granița morală pe care trebuie să o forțeze știința și în cel fel partea conține întregul?  Viața conține știința sau invers? Cu mai multe variante de răspuns posibile, Copenhaga, un thriller psihologic de excepție, este mai mult decât un text despre istoria fizicii nucleare sau un eseu despre responsabilitatea omului de știință. Copenhaga este, în primul rând, o superbă meditație asupra incertitudinii ca esență a evoluției umanității și, în egală măsură, o tandră provocare a logicii misterioase, de necuprins a universului pe care încercăm să îl descifrăm.

Copenhaga a fost distins cu Premiul Tony, Premiul New York Drama Critics,Premiul Molière, Premiul Drama Desk, Premiul Evening Standard ș.a.

 

AUTORUL

Născut în Londra (1933) Michael Frayn – dramaturg, romancier, traducător și jurnalist – este un nume rezonant al culturii moderne britanice. După o carieră solidă ca editorialist la publicații ca „The Guardian” sau „The Observer”, completată de experiența ca scenarist TV, Michael Frayn se impune ca dramaturg și regizor. Textele lui  teatrale și literare atrag atenția mai ales prin mijloacele aparent minore – farsa, comedia, exploatarea situațiilor cotidiene – de care se folosește pentru a explora concepte filosofice. Autor satiric de geniu, Frayn se folosește de experiența sa jurnalistică pentru a compune o imagine complexă din situații aparent lipsite de importanță. Nu o dată comparat cu Cehov, ale cărui piese scriitorul le-a tradus în limba engleză, lui Frayn i s-au acordat cele mai importante distincții literare britanice. Dintre piesele lui Michael Frayn, în România au fost jucate Liniște în culise! (Noises Off) și Chinezii (The Two of us), urmând ca Naţionalul timișorean să lanseze premiera naţională a spectacolului cu piesa Copenhaga – probabil unul dintre cele mai profunde texte ale autorului englez, celebră în toată lumea.

 

 
„Copenhaga nu este numai un spectacol bun, ci şi unul necesar”
TEATRUL AZI

 
„Un spectacol temeinic, de durată”
TEATRUL AZI

COPENHAGA pe TNTm on Vimeo.