Skip to content Skip to footer

de frații Presniakov

data premierei: 06.03.2013
locația: Studio UȚU Strugari
durata spectacolului: 1h 10

 

Distribuția:
LUMINIȚA TULGARA, MIRELA PUIA, ANA MARIA COJOCARU, CĂTĂLIN URSU, VICTOR MANOVICI, BOGDAN SPIRIDON, RAUL BASTEAN

 

Scenografia GETA MEDINSKI
Light design FLORIAN PUTERE
Video design LUCIAN MATEI
Sound design SEBASTIAN HAMBURGER

Regia artistică TRAIAN ȘOIMU

ediția electronică a caietul program:

 

Autorii
Oleg și Vladimir Presniakov, sau frații Presniakov, cum semnează majoritatea lucrărilor, fie că e vorba de teatru, roman, sau scenariu de film, au devenit în scurt timp revelația cu impact internațional a culturii contemporane rusești. În egală măsură scriitori, dramaturgi, scenariști, regizori, producători și actori, frații Presniakov au început punând bazele unui teatru al Universității din Ekaterinburg (unde predau amândoi) și au început să scrie pentru a oferi tinerilor actori texte de teatru experimental. Oleg și Vladimir Presniakov scriu în tandem. Piesele lor, puternic ancorate în realitatea zilei de azi, transced limitele geografice și de limbă ale Rusiei post-sovietice. Textele lor explorează sensibilitatea unei generații silite să reziste într-o lume plină de violență, iar impactul uriaș pe care l-au avut pe toate continentele lumii își are, probabil, rădăcinile în profunda empatie și în deplina înțelegere pe care autorii o au față de oamenii în jurul cărora trăiesc și scriu.

 

 

Povestea
B.B. Stories adună la un loc șase momente, șase intermezzo-uri. Sunt șase povești despre intimitate, în toate formele ei, intimitatea care – paradoxal – reflectă singurătatea cum nimic altceva n-ar putea să o facă. Suntem iremediabil singuri, surzi și muți, incapabili să comunicăm, incapabili să ieșim din cușca propriilor noastre experiențe. Și totuși… Dincolo de barierele pe care ni le punem noi înșine străbate, fără a putea fi oprită în vreun fel, speranța. Umorul. Râsul, despre care unul dintre personaje spune clar și limpede că „este singurul lucru prin intermediul căruia poți fi înțeles”. Râsul care ne învață că, undeva, noi sau sufletele noastre, se pot întâlni cu adevărat, neintermediat de realități sociale abrupte, crude, agresive.

 

Regizorul

Absolvent al facultății de filozofie, apoi al UNATC, Traian Șoimu este un tânăr regizor care imaginează un teatru tânăr, din punct de vedere al temelor și stilului pe care le abordează. A montat în teatre din București, Oradea, Sfântu Gheorghe și Timișoara spectacole cum ar fi D’ale Carnavalului de I.L. Caragiale, Crize de Mihai Ignat, Licuricii de Marius Damian, In largul mării de S. Mrožek etc. Nu în ultimul rând, Traian Șoimu este preocupat de teatrul pentru copii, semnând regia mai multor spectacole pentru cei mici.

BBS

BBS

BBS

BBS

BBS

BBS

BBS

BBS

BBS

BBS

BBS