Skip to content Skip to footer

de Sławomir Mrožek / traducerea Stan Velea

 
premiera: 22.12.2012
locația: Studio UȚU Strugari
durata spectacolului: 1h 20

 

Distribuția
IULIANA CRAESCU și ROMEO IOAN

regia artistică SABIN POPESCU

 
ediția electronică a caietul program:

 
Povestea

Un oraș straniu, un hotel straniu, ostil, închis, ostracizant, un capăt de drum. Acesta este locul în care ajung (eșuează?) Ea și El, în căutarea vacanței perfecte. Vacanța de iarnă este relatarea experienței unui cuplu care nimerește în anticamera morții, și care, fără să vrea, fără să înțeleagă măcar, trece „dincolo”. Războiul – autorul îl sugerează pe cel din Balcani – face și altfel de victime, nu se limitează să ucidă, ci distruge spiritul, destramă fragila țesătură care îi conține pe oamenii ce se iubesc.

 

Autorul

Sławomir Mrožek este probabil dramaturgul care a pus Polonia contemporană pe harta teatrului universal. A scris proză scurtă, două romane parodice, cîteva scenarii radiofonice şi de film, piese. Cu o carieră uriaşă ca dramaturg, scriitor, desenator şi caricaturist, opera sa este tradusă şi jucată pe toate meridianele. Celebrul teoretician de teatru Jan Kott a scris despre Mrožek că „dacă Witacky a apărut prea devreme, iar Gombrowicz – prea tîrziu, Mrožek este primul care a ajuns la timp. Şi asta şi pentru timpul polonez, şi pentru cel occidental”. Scriitorul este profund preocupat de om în „uniforma” lui morală, socială şi culturală. A fost cunoscut ca un critic acerb al realităţii absurde a Poloniei comuniste, dar opera sa – impregnată în egală măsură de dinamismul societăţii occidentale şi nostalgia celei balcanice, urmăreşte omul în toate ipostazele sale, în încrengătura de relaţii arareori logică, raţională pe care izbuteşte, dar mai degrabă nu, să le construiască în jurul său.
Dintre cele mai cunoscute piese ale sale, jucate în România, amintim Tango, Dragoste în Crimeea, Casa de pe graniţă etc. Privelişte minunată este un text în două părți distincte (diptic) scris în 1998, a cărui primă parte a fost montată la Teatrul Naţional în 2010, sub titlul Priveliște minunată spre catedrală.