Skip to content Skip to footer

CND


 

 

CND si-a desemnat castigatorul

 

Poate că Paganini nu mai locuiește aici, dar este marele câștigător al ediției curente a Concursului Național de Dramaturgie. Juriul, format din teatrologul conf.univ.dr. Nicolae Mandea (UNATC) – președintele juriului, teatrologul Oana Borș, scriitorul Ion Cocora, teatrologul Dan-Marius Zarafescu și secretarul literar al Teatrului Național, Codruța Popov, a considerat că Paganini nu mai locuiește aici de Carmen Dominte este textul cel mai îndreptățit la distincția de Cea mai bună piesă a anului. Premiul asociat acestui important titlu constă în montarea piesei câștigătoare pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara în stagiunea 2014-2015.

 
Juriul a deliberat asupra textului câștigător după audierea, în cadrul Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești 2014, a trei spectacole lectură având la bază cele trei texte finaliste: Tango in the dark de Edith Negulici (regia Mihaela Lichiardopol), Paganini nu mai locuieşte aici (regia Ion-Ardeal Ieremia) de Carmen Dominte și Joc secund de Gheorghe Truță (regia Sabin Popescu). Actorii Romeo Ioan și Nicolae Pârvulescu au dat viață în lectură celor două personaje din Paganini nu mai locuiește aici.

 
Potrivit președintelui juriului, conf. univ. dr. Nicolae Mandea, principalele atuuri ale textului câștigător sunt legate de „modul interesant și empatic în care transpune într-o poveste dramatică imaginativă un conflict specific vremurilor noastre, conflictul pentru proprietate. Două personaje din generații diferite se raportează prin situații teatrale active, gândite cu gravitate și umor, la un principiu pe care viața te face să îl înțelegi cu onestitate și mai multă înțelepciune. Textul Paganini nu mai locuiește aici are calități teatrale ce îl recomandă pentru a fi pus în scenă și a intra în repertoriul Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Timișoara”.

 
O fericită coincidență face ca dramaturgul Carmen Dominte să se afle la cea de-a doua colaborare cu Teatrul Național din Timișoara. Textul semnat de scriitoare, Bye Bye America, a fost desemnat câștigător al Concursului Național de Dramaturgie ediția 2008, și a stat la baza spectacolului cu același titlu produs de Naționalul timișorean în 2009.

 

Echipa TNTm

 

CONCURSUL NAŢIONAL DE DRAMATURGIE, TIMIŞOARA 2013

 

În scopul de a cerceta comunicarea dramaturg – regizor – actor, pentru această ediţie a CND, organizatorii au propus o nouă formulă de concurs, provocând autorii să plece nu de la un text finit, ci de la o structură de text, un sinopsis care să conţină o descriere a subiectului, a personajelor, ca şi o descriere a structurii prevăzute a textului, apt de a fi modulat în echipe de creaţie.
 

În mod tradiţional asociat festivalului organizat de Teatrul Naţional, FEST-FDR, cu scopul de a-i asigura o maximă vizibilitate națională, Concursul Naţional de Dramaturgie s-a repoziţionat astfel încât să-şi păstreze intact acest important atu.
 

Juriul format din Nicolae Mandea, Ioan Cocora, Oana Borş, Dan-Marius Zarafescu şi Codruţa Popov a nominalizat cele trei titluri care intră în etapa a doua de concurs:
 

Paganini nu mai locuieşte aici – nr. de concurs 15. Autor: Carmen Dominte
 
Joc secund – nr. de concurs 7. Autor: Gheorghe Truţă
 
Tango in the dark – nr. de concurs 11. Autor: Edith Negulici
 

Autorii vor trimite textele integrale până la data de 20 noiembrie 2013, urmând ca datele de derulare ale atelierului de scenaristică în cadrul căruia cele trei texte vor fi analizate şi transpuse scenic, respectiv a spectacolelor-lectură, precum şi desemnarea textului câştigător să fie făcute publice odată cu anunţarea calendarului FEST-FDR2014 by TNTm, programat în intervalul 10-18 mai 2014.

 

REGULAMENTUL CONCURSULUI NAŢIONAL DE DRAMATURGIE 2013
 

Teatrul Naţional Timişoara, în calitate de organizator, lansează Concursul Naţional de Dramaturgie, ediţia 2013. CND se adresează dramaturgilor de limbă română, debutanţi sau consacraţi, din România sau diaspora.
 
Concursul are ca obiectiv central stimularea scrierii de noi texte pentru teatru, în concordanţă cu direcțiile scenice contemporane.
 
În scopul de a cerceta comunicarea dramaturg – regizor – actor, pentru această ediţie a CND, organizatorii propun o nouă formulă de concurs.
 
Etapa 1
Participanţii vor trimite un dosar care va conţine un synopsis – o descriere a subiectului, o descriere a personajelor, ca şi o descriere a structurii prevăzute a textului.
 
Dosarul va fi trimis într-un plic cu specificarea “pentru Concursul Naţional de Dramaturgie “, pe adresa:
 
Teatrul Naţional, Str. Mărăşeşti nr. 2, 300086 Timişoara, România.
 
Plicul expediat va conţine următoarele :
 
– un CD care conţine materialele solicitate
– materialele listate
– un al doilea plic, mai mic, pe care va fi scris: SYNOPSIS: … (titlul). Acest al doilea plic – sigilat – va conţine coordonatele autorilor şi va fi deschis de juriu doar după faza de selecţie.
 
Materialele vor fi tehnoredactate în format electronic, cu diacritice.
 
Materialele care nu vor avea coordonatele autorilor specificate în plic sigilat nu vor intra în concurs.
 
Dosarele sunt aşteptate la secretariatul Teatrului Naţional până cel târziu sâmbătă, 23 martie 2013, data poştei.
 
Etapa 2
Juriul va selecţiona un număr de maxim trei dosare. Textele finaliste vor constitui tema atelierelor CND derulate la Timişoara, având ca finalitate prezentarea lor în spectacole-lectură.
 
În urma vizionării, juriul va desemna textul câştigător.
 
Toate cele trei texte finaliste vor fi publicate într-un volum editat de Teatrul Naţional.
 
Premiul pentru textul câştigător constă în montarea acestuia la Teatrul Naţional în stagiunea 2013-2104.
 
Date de contact:

comunicare [at] tntimisoara.com
tntm.office [at] tntimisoara.com
tel. [+4]0256 201 288
gsm: [+4]0745 508 595
gsm: [+4]0752 113 551